Hoe werkt een familieopstelling?

De grondlegger van systemisch werk en opstellingen is de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger (1925–2019). Hij ontwikkelde een therapeutische techniek om onbewuste patronen en blokkades in familiesystemen aan het licht te brengen. Veel blokkades die we in ons huidige leven ervaren, vinden hun oorsprong in generaties of situaties die vóór ons hebben plaatsgevonden. Tijdens een opstelling gaan we samen de onbewuste blokkades ontrafelen. Dit kan in 1-op-1 sessies plaatsvinden of in groepsverband. 

Opstellingen in groepsverband

In groepsverband brengt één van de deelnemers zijn of haar vraagstuk in. De overige deelnemers wordt gevraagd als 'representant' deel te nemen in de opstelling. De representanten vertellen in de opstelling vaak verrassend veel relevante informatie over het vraagstuk van de inbrenger. Met behulp van onze begeleiding komt de opstelling in beweging. Daarbij vervullen de representanten een belangrijke rol om de hindernissen en dynamiek in het familiesysteem inzichtelijk te maken en op te lossen. Ook de rol die een representant in de opstelling vervult, zegt vaak iets over zijn of haar persoonlijke situatie, patronen of blokkades. Daardoor biedt de opstelling niet alleen diepgaande inzichten voor degene die een vraag inbrengt, maar ook voor de representanten die deelnemen.

Maatwerk opstellingen

Is opstellen met representanten een te grote stap voor jou? Of kun je niet wachten en wil je op korte termijn een opstelling voor jezelf? Maak dan gebruik van onze maatwerk opstellingen. Deze opstellingen zijn flexibel in te plannen waarbij zowel Monique als Anniek aanwezig zijn. Samen met jou verkennen we je vraag, wens of belemmering en stellen we deze in kleine setting op.    

1-op-1 coach sessies

Tijdens een 1-op-1 coachsessie bespreken we jouw vraagstuk en stellen we deze op in de ruimte. Dit doen we door middel van het neerzetten van voorwerpen die relevant zijn voor het vraagstuk. Vervolgens begeleiden we jou door het proces van opstellen heen. Hierdoor krijg je inzicht in de onderliggende patronen en uitdagingen die samenhangen met jouw vraag en kunnen vervolgens onbewuste blokkades worden opgelost.   

Een beetje magie

Een opstelling vindt plaats op energetisch niveau. Dit betekent dat de antwoorden en inzichten die voortkomen uit de opstelling niet altijd voor de hand liggen. Ze kunnen vooraf niet met het hoofd 'bedacht' worden, maar worden gevoeld in het lichaam. De input van de representanten is vaak zeer treffend en kan je enorm verrassen.